2015. január 9., péntek


Gesztenye torta

Hozzávaló: 24 szeletes torta 26-os kerek torta formában sütve
  • piskóta: 9 db tojás
    9 ek. liszt
         9 ek. cukor
         1 csomag sütőpor
         1 csomag vaníliás cukor
    A tojásokat ketté választjuk, a sárgájához hozzáadjuk a 9 ek. cukrot és az 1 csomag vaníliás cukrot majd fehéredésig elkeverjük. A tojás fehérjét robotgép
segítségével kemény habbá verjük. Ezután a hab felét a tojássárgájához adjuk, és jól összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a 9 ek lisztet és a 1 csomag sütőport robotgéppel jól eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojásfehérjehab másik felét. Ezt viszont fakanállal vagy szilikon kanállal jó nagy körmozdulatokkal összedolgozzuk, figyelve hogy ne törjük a habot.
Majd a kivajazott kilisztezet formában öntjük. 180 fokos sütőben 60 percig sütjük.

 

  • gesztenyekrém: 1 l. habtejszín
    2x250 g gesztenyepüré
    pár csepp rum
    Kemény habbá verjük a tejszínt, majd apránként hozzáadjuk a lereszelt (én általában reszelem, nagyon ritkán krumpli tőrözőm. Valamiért nem szeretem.)Pár csepp rum bele és kész is. Gyors és egyszerű. Ha valaki édesebben szereti tehet bele porcukrot.

 

Alap krémmel: 500 ml tej
        2 tasak vaníliás cukor
        70g liszt
        20 dkg rama
        25 dkg porcukor
A tejben megfőzzük a lisztet és ízesítjük vaníliás cukorral, ha már jó sűrű a krémünk, akkor félre tesszük hűlni. Amíg hűl a vajat és porcukrot robotgép segítségével krémesedésig keverjük. Majd folytonos keverés mellet a vajkrémhez adjuk a főzőt krémet, és amikor jól összedolgoztuk lehet ízesíteni és színesíteni.
Pl: darált dió, - mandula, - mogyoró
gesztenye
csóki esetében a főzőt krémmel együtt kell a csóki olvasztani, majd amikor a főzőt krém besűrűsödött a folytonos kevergetés mellet hozzá csurgatjuk az olvasztott csokit.
Itt a krém sűrűségétől és a krém édességétől függően rakok bele gesztenyemasszát, átlagosan 1-1,5-2 kockával.

 


 

Megjegyzés:
  • Ha túl sűrű a főzőt krém akkor felvert tejszínnel lehet lazítani.
  • A főzőt krémnél mennyisége díszítéshez nem elég, ezért ami esetleg kimarad és nem fondantal borítom a maradékot, krémet tejszínhabbal lazítom így nyerek egy díszítéshez elég mennyiséget, ráadásul sokkal szebben lehet vele díszíteni. Persze itt az is számit mivel ízesítjük, hisz egy dió, mogyoró esetében sokkal nagyobb mennyiség lesz mint egy sima csóki vagy ízesítő adalékkal ízesített krém.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése